Szépségtippek!

Az egészséges bőr és étrend

Balogh Anita, kozmetikus és sminktetováló
2021.10.30 23:11
Az egészséges bőr és étrend

Geraldine Georgeou, az Ausztrál akkreditált dietetikus és író szavait idézve aki a Healty Skin Diet-et írta:

A bélben lévő jó baktériumok többet tesznek, mint az emésztés segítése. Javítják az immunrendszerünket és a legnagyobb immungátunk a bőrünket. Íme, 5 tény, amely összekapcsolja a belek működését és a bőr állapotát.

 

1. A bél egészségét és a bőrt, a bél-bőr tengely köti össze Dr. Alessio Fasano olasz gasztroenterológus azt mondta:

 „A bél nem Las Vegas. Ami a bélben történik, nem marad a bélben.” 

A bél valójában az a tengely, amelyen az egészségünk többi része forog, beleértve a bőrt is.

Mikrobiómánk - vagy az emésztőrendszerünket szegélyező baktériumok ezrei - állandóan ingadozó állapotban vannak, attól függően, hogy mit eszünk, milyen gyógyszereket szedünk, és függ az életmódbeli tényezőktől is, mint például a stressz. Amennyiben a mikrobioma nincs egyensúlyban, az hasmenéshez vagy székrekedéshez vezethet és nem tudja táplálni a test más részeit, így például a bőrünket sem.

2. A glutén érzékenység irritált bőrhöz vezethet.

A legtöbb embernek nem szabadna gluténmentesen étkeznie, hacsak nem diagnosztizálnak gluténintoleranciát nála. Ez alacsony rosttartalmú étrendet és egyéb táplálkozási hiányosságokat eredményezhet. Van azonban egy kis csoport, akik nem cölikáliás gluténérzékenységben szenvednek, hiszen nem tapasztalnak bélproblémákat, de hasonló tüneteket igen. Emellett gyakrabban jelentkezik náluk bőrgyulladás, irritáció. Ebben a betegségben szenvedő betegek, majdnem fele ekcémával, 35% -a csalánkiütéssel és duzzanattal rendelkezik.

3.Az irritábilis bél szindróma (IBS) olyan tünetekkel jelentkezhet, mint a gyomorfájdalom, puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Bőrét mindezek a problémák befolyásolhatják: ha hasmenése van, előfordulhat, hogy a bél nem emészti megfelelően a tápanyagokat és ez megjelenik a bőrön is. Az IBS-ben szenvedő embereknél gyakrabban fordulnak elő a bélrendszerrel kapcsolatos bőrproblémák, például a pikkelysömör.

4. A probiotikumok ígéretes megoldást kínálnak.

Míg a probiotikumok tudománya összetettebb, vannak kutatások, amelyek azt igazolják, hogy egyes probiotikum törzsek ígéretes hatást gyakorolhatnak a bőrre.

Két nagyon gyakran használt pro-biotikum törzs, a Lactobacillus és a Bifidobacterium jótékony gyulladáscsökkentő hatással bír a bőrsejtekre és még néhány kutatás is azt támasztja alá, hogy a Lactobacillus készítményekben történő közvetlen alkalmazása bőrön segíthet helyreállítani az egészséges bőr mikrobiómáját.

Különböző probiotikus törzsek is használhatók bőrbetegségek esetén.

acidophilus és bulgaricus pattanások ellen ajánlott. A rhamnosus az UV bőrkárosodás ellen, a reuteri, delbrueckii és salivarius atópiás dermatitisz kezelésére. A legjobb azonban, ha a probiotikumok szedése előtt egyeztetünk orvosunkkal.

5. Ahol bél dysbiosis van, előfordulhat bőr dysbiosis és rosacea.

A bél dysbiosis egy olyan állapot, ahol a bél mikrobiomja kiegyensúlyozatlan, ez összefüggésbe hozható allergiákkal, ekcémával és autoimmun rendellenességekkel, valamint gyulladásos bőrbetegségekkel, mint például a pikkelysömör, rosacea és hétköznapi néven a pattanásokkal. A bél egészsége és a rosacea összefüggésben van, mivel a rosaceás betegeknél nagyobb valószínűséggel fordul elő Crohn betegség, lisztérzékenység, vékonybélbaktérium túlburjánzás, irritábilis bél szindróma (IBS) vagy Helicobacter pylori (a gyomorfekélyért felelős baktériumok).

Könyvében az író tökéletesen összefoglalta, hogy a bélrendszerünk egészséges működése nagy mértékben meghatározza a bőrünk állapotát.

Forrás: https://wrinklesschminkles.com.au/blogs/in-the-glow/gut-health-and-skin