Szépségtippek!

Milyen fényvédőt használjunk?

Balogh Anita, kozmetikus és sminktetováló
2023.04.16 22:16
Milyen fényvédőt használjunk?

A fényvédőknek két fő típusa van: fizikai és kémiai. Mindkettőnek megvannak a saját egyedi tulajdonságai és előnyei, illetve mindkettő segít megvédeni a bőrt az UV-sugárzástól.

Használat előtt, mindenképpen érdemes tisztában lennünk a tényekkel, hogy kiválaszthassuk bőrünk számára a legmegfelelőbb opciót.

A fizikai fényvédőkben, olyan ásványi anyagokat használnak, amelyek a bőr felszínén helyezkednek el, nem szívódnak fel és visszaverik az UV-sugarakat.

A kémiai fényvédők előállítása során pedig olyan összetevőket használnak, amelyek elnyelik és hővé alakítják az UV-sugarakat.

Fizikai fényvédők

A fizikai fényvédők állaga: A legtöbb fizikai fényvédő fehér, vagy színezett, ezért nyomot hagyhat a bőrön. Az újabb formulák azonban már rendkívül áttetszőek is lehetnek. Ez lehetővé teszi, hogy ne legyen az a bizonyos “krétás hatás” a bőrünkön. Aktív összetevői általában a cink-oxid, vagy a titánium-dioxid.

Védelmet nyújt az UVA és UVB sugarak ellen.

Felvitelt követően, azonnal véd – nem kell várni mielőtt fénynek tennéd ki bőrödet.

Általában minden bőrtípusra és állapotra kiváló, különösen érzékeny bőrre, illetve tökéletes választás gyermekek számára is.

Kémiai fényvédők

A kémiai fényvédők olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek felszívódnak a bőrbe és az UV-sugarakat hővé alakítják. Ez a fajta fényvédő általában népszerű, mert könnyed érzetet biztosít bőrünkön, ezáltal észrevehetetlennek tűnik.

Védelmet nyújt az UVA és UVB sugarak ellen.

Időre van szükség a felszívódáshoz – 15-30 perc szükséges– mielőtt napfény hatásának tesszük ki bőrünket.

Kényelmes a legtöbb bőrtípus számára.

Általában víz- és izzadtságállóbb hatásuk van.

Miért szavazunk mi mégis inkább a fizikai fényvédelemre?

A kémiai fényvédők zöme beavatkozik a hormonrendszer működésébe és számos országban betiltották a használatukat, mivel felelős lehet a korallok pusztulásáért. Egyes kutatások szerint a kémiai fényvédők képesek annyira felszívódni, hogy még az anyatejben is kimutathatóak.

Minden kritika és negatív érv ellenére, sok bőrgyógyász azon az állásponton van, hogy bármilyen fényvédő krém jobb, mint a naptej hiánya, csak védjük valamivel bőrünket az UV-sugárzástól. Azon is sok múlik, hogy melyik formulát szereted jobban viselni a bőrödön. 

Én, a Toskani TC Peel SPF50, fizikai fényvédőjét ajánlom, ami egy professzionális termékcsalád fényvédője. Szeretem, mert géles állagú és nem hagy ragacsos érzetet. (Kattints a képre⇓)


Vigyázz a bőrödre!

Anita:)

#skincare #skin #antiaging #toskani #blog #bőrápolás #szepsegapolas #szépségápolás