Szépségtippek!

A szérumok és olajok megfelelő rétegezése

Balogh Anita, kozmetikus és sminktetováló
2023.04.07 15:08
A szérumok és olajok megfelelő rétegezése

Az arcszérumok régóta részei a japán nők egyszerű bőrápolási rutinjának, azonban az utóbbi években a bőrápolási csodák iránti megszállottság, mindenhol kezd elterjedni. És jó okkal.

A könnyű és hatékony szérumok, a célzott aktív összetevők, hatásos keverékek, amelyeket egy adott célra fejlesztettek ki. Nagyszerűek azok számára, akik egy gyors és egyszerű terméket szeretnének, amely gyorsan beszívódik a bőrbe, magas az összetevők koncentrációja és nem hagy zsíros érzést a bőrön.

Tekintettel a rendelkezésre álló szérumok széles választékára, és arra a tényre, hogy szinte minden bőrproblémára létezik ilyen termék, vétek csak egyet választani– nem is beszélve arról, hogy szinte lehetetlen. Szerencsére ennek nem is kell így lennie. Fontos azonban megérteni, hogyan kell rétegezni a szérumokat és olajokat, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni belőlük.

Íme néhány tipp, amit érdemes szem előtt tartani a szérumok és olajok felvitelénél.

1. A szérumok az elsők

Általános szabály, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében, a szérum legyen az első termék, amelyet a megtisztított bőrre, esetleg hámlasztás után felviszel. Soha ne alkalmazzuk őket a hidratáló krém után, mivel a vastagabb krémek és olajok, egyfajta védőréteget képeznek a bőrön, és akadályozzák a felszívódást.

2. Ne félj keverni

A szérumokban és olajokban az a nagyszerű, hogy nagyon jól működnek együtt. Keverhetők, különösen akkor, ha több bőrápolási problémát is kell kezelni. Például rétegezhetsz egy C-vitamin szérumot a sötét foltok kezelésére, egy szkvalént tartalmazó szérummal a jó hidratálás érdekében.

3. A mágikus hármas

Bár nincs korlátozva, hogy hány szérumot adhatsz hozzá a rutinodhoz, javasolt megállni a háromnál. Ennél több termék használata időigényes, illetve csökkenti az esélyét, hogy az egyes összetevők megfelelően bejussanak a bőrbe. Amennyiben több problémát szeretnél megcélozni, válassz szérumot az általános problémák (például szárazság vagy zsírosodás) kezelésére, illetve adj hozzá egy, vagy kettőt, amely a súlyosabb problémákat, például a finom vonalakat és a ráncokat célozza meg.

4. A következetesség kulcsfontosságú

Amikor arról van szó, hogy melyik szérumot használjuk érdemes először a könnyebb szérumokkal kezdeni (könnyen és gyorsan felszívódnak), míg a nehezebb hidratáló szérumok/olajok bezárják az összetevőket, ezáltal puhává teszik a bőrt.

A többé-kevésbé azonos konzisztenciájú szérumok esetében, válasszuk azt az összetevőt, amelyet szeretnénk, ha a legtöbbet hozná ki a bőrünkből. Vegyük például azt, hogy a legnagyobb gondot a sötét foltok és az öregedés jelei okozzák. Először érdemes felvinni egy C-vitamin, vagy retinol szérumot.

5. Készítsd el gondosan az arckoktélodat

Amennyiben úgy érzed, hogy több szérum rétegezése számodra időigényes, akkor a koktélkészítés lehet a megoldás. Keverd össze kedvenc szérumaidat, hogy létrehozhasd kedvenc kombinációdat, ezzel időt megtakarítva.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kidobhatod a 10 lépésből álló rutinodat az ablakon, csupán így egyszerűen elkészítheted a saját bőrápoló termékedet a keverékből. Azonban nem javasolt mindent mindennel összekeverni, pl. a peeling, a retinol, vagy az akne kezelésére szolgáló termékek mixelése nem lesz jó kombó. Ezeket a termékeket önmagukban, vagy rétegezve kell használni.

6.Használj gyengéd masszázst

Az arc gyengéd masszírozása a szérumok felvitele közben,  javíthatja a keringést. Mindemellett friss oxigént is szállít a bőrbe, ami a szép bőr egyik alapja.
7. Hagyd a szérumokat felszívódni

Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy a bőr hatékonyan képes felszívni a felvitt termékeket, akár várunk, akár nem. Azonban megéri alaposnak lennünk. Egy-két perc várakozás, nemcsak azt biztosítja, hogy a szérumok teljesen felszívódjanak a bőrbe, hanem megakadályozzák az irritáció kialakulását is, a hidratálókrém, vagy a fényvédő felvitelét követően.

8. Mindenki számára előnyös lehet a szérumok rétegezése

Mindaddig, amíg a bőrtípusodnak megfelelő termékeket választod, mindenki számára előnyös lehet a szérumok használata és rétegezése. Célzott összetevővel kezelheted a bőrt, majd úgymond, lezárod azt egy gáttal, amely segít optimalizálni és hidratálni a bőrt.

A kollagén folyamatos csökkenése miatt, különösen az érett bőr számára javasolt több típusú szérum használata, mivel erősebb és hatásosabb összetevőkre van szükség a bőr helyreállításához és megerősítéséhez.

9. A rétegezést célszerű az esti rutinba beépíteni

A szérumok bizonyos összetevői – például a retinol és a hidrokinon – érzékenységet okozhatnak a bőrön, ha ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve. Ezért a legjobb, ha az ilyen koktélokat az esti órákban használod. Mindemellett ebben az időintervallumban a bőrápoló termékeid hatékonyabban működnek, hiszen, ha belegondolunk, alvás közben regenerálódik az egész testünk. Azonban, ha te mégis szeretnéd a szérumodat reggelente rétegezni, ügyelj arra, hogy széles spektrumú fényvédővel védd bőrödet!

10. A rétegezés szórakoztató módszer a bőrápoláshoz

Mindig izgalmas valami újat kipróbálni és a kísérletezés lehetővé teszi, hogy felfedezd mi a legmegfelelőbb a bőrödnek. 

Hasznos mixelést mindenkinek!

Anita:)

#fiatalbőr #szépségápolás #szépbőr #ápoltbőr #kozmetikumok #arckrém #szérum #skincaretips #antiage